onsdag, juli 02, 2014

1000 arbetsplatser besökta, katjing!

Bil, färja, gå, båt, gå, bil, gå och gå var färdsätten i dagens uppsökeri. Helt klart omväxlande för våra uppsökare att åka runt och besöka sommararbetande ungdomar i Bohuslän och Skaraborg idag.

Vi besöker mängder med arbetsplatser men det är långt ifrån alla som har sommarjobbare. På en del arbetsplatser träffar vi extra personal, men framför allt så träffar vi ordinarie personal som blir glada att få ett besök och har en hel del frågor och funderingar när vi dyker upp. Många arbetsgivare tycker också det är bra att vi åker runt på uppsökeri, en del blir lite osäkra när vi kommer och undrar vad vi vill, medan andra bjuder in med öppna armar på både fika och choklad. Idag blev vi till och med erbjudna att ta med oss en krabba, men de va lite svårt att få med oss, så då fick vi tyvärr tacka nej.

På Smögen har bara EN restaurang kollektivavtal av alla som finns där! Och då skall sägas att det inte bara är säsongs/sommararbetsplatser utan det finns flera året runt ställen också samt fiskaffärer med restauranger.

Tältet ställde vi upp på Smögen bryggan och det var till och från välbesökt, flera ungdomar kom fram och frågade om vad som gällde och anade att de inte fick rätt lön och undrade hur länge man fick jobba utan rast mm. En tjej som kom till tältet berättade att hon får schema på två veckor i taget fast hon är lovad att jobba hela sommaren och hon vet fortfarande inte vad hon tjänar i timman, även fast hon har frågat arbetsgivaren flera gånger efter ett anställningsbevis och att hon vill pratat med honom. Hon var väldigt oroad och rädd för att vara obekväm och bli av med jobbet, hon var oroligt bara av att prata med oss i tältet.

Vårt informationstält på Smögen har även fått besök från semestrande fackliga kollegor från flera olika håll i Sverige som kom fram å sa hej, sånt är alltid kul och även kollegor från Norska LO, som kom fram och pratade lite. I Norge har man också sommaruppsökeri men där heter det "Sommarpatrullen" och imorgon så kommer de möta upp oss och vara med på uppsökeri vid Nordby köpstad, Strömstad samtSvinesund

Inga kommentarer: