fredag, juli 04, 2014

Jordgubbsförsäljare i varselväst...

Sammanlagt var vi 40 personer som var ute och besökte arbetsplatser i Västsverige idag, det är nog rekord tror jag. Så kul när man är så många och då kan vi också göra mycket, vilket vi självklart gjort både i Uddevalla, Falköping, Tidaholm och även ute på Orust idag.

Det har verkligen varit en blandad kompott möten, arbetsplatser och personer vi pratat med. Ungdomar som sommarjobbade på en kyrkogård och stod där och grävde i privata kläder! Ungdomar som arbetade som personliga assistenter och hade en hel del frågor. Ungdomar som jobbade och ville ha kollektivavtal på sin arbetsplats. Vi hade två ungdomar som var bredvid tältet i Uddevalla hela dagen och var så kallade "gatuförsäljare" och försökte få folk att teckna elavtal. De fick bara en mycket låg garantilön och sedan en väldigt låg provision om de lyckades värva några elabonnenter. Den ena av dem hade lyckats värva tre ny elkunder på hela dagen men den andra inga och då stod de där och jobbade och va på tårna i sex timmar. Det är tufft och tungt, vi pratade med dem både flera gånger och gav dem information och bjöd på kaffe.

Vi sprang givetvis på det återkommande problemet med jordgubbsförsäljare som är minderårig och hanterar pengar själva, sitter ensamma vid vägen, inte har tillgång till toalett på hela dagen och som grädden på jordgubbarna, inte har fått några anställningsbevis och än mindre har en aning om hur mycket de tjänar. Det börjar bli dax att ta tag i detta problem, även fast jordgubbarna är något av det heligaste för Svenska folket när det kommer till "sommartillbehör" behöver denna försäljning ses över. Man måste ju inte nödvändigt vis inhandla de heliga jordgubbarna utmed starkt trafikerade vägar och med kontanter, när både handeln och även bankerna förordar kontantfritt=säkrare arbetsplatser. När jag nämner säker arbetsplats, då har jag inte ens nämnt hur farligt det är att stå precis vid en avfart eller infart på en väg, vi pratar riktigt farlig arbetsmiljö och hur många av er har sett i jordgubbsförsäljare i varselväst?!? Nått att tänka på...

Japp och imorrn rullar vi vidare till en mängd olika platser så som Vänersborg, Trollhättan, Grästorp, Vara, Essunga och sist och kanske minst av dessa platser Nossebro.

Inga kommentarer: