tisdag, juli 17, 2007

Göteborg, Tisdag 17 juli, dag 13

Det har varit en händelsrik dag på många olika sätt. Våra 14 uppsökare har träffat på ett antal situationer som kan ifrågasättas. Även ett flertal personer har kommit till oss fyra som arbetat i tältet för att få information, be om råd och få hjälp.

Vi har hänvisat vidare ett antal problemställningar till berörda fackförbundsavdelningar, men även varit i kontakt med arbetsmiljöverket ang minderårig i arbete.

Det råder en stor omedvetenhet ute på vissa arbetsplaster om vad ett anställningsbevis är och varför man skall ha det och vad som gäller i stort.
Ett av många exempel på det fick våra uppsökare när de träffade en tjej på en arbetsplats, där hon arbetade extra. De frågade henne om hon hade anställningsbevis, "ja det har jag, men det var så länge sen jag skrev på det, så det har nog gått ut?!?"

Dagens "rysare" var en 15-årig tjej som kom fram till vårt tält och berättade att hon arbetade med glassförsäljning i en glasskiosk. Hon arbetar ibland upp till 7 timmar utan rast, hanterar pengarna själv, får lön direkt från kassan och jobbar svart. Hon tyckte inte det kändes så bra att vara själv, att arbeta så länge utan paus och undrade om detta var ok?!?

Vi har idag besökt 231 arbetsplatser

Totalt har vi hittills besökt 2163 arbetsplatser


/ Anna

Inga kommentarer: