måndag, juli 09, 2012

Nu är vi i Halland

å vi trivs bäst i organiserade landskap, nära havet vill vi bo....

Nu är vi igång igen, tredje veckan här i Västsverige och idag är vi i Halmstad.
Det sägas att när man inte har något att säga eller att prata om, då pratar man om vädret. Men det har hänt en massa  idag, tro inget annat. Dock så måst vi bara nämna det märkliga vädret. Stekande sol varvat med regn och moln med temperatur skillnader om vart annat.

Ett hett ämne under dagen är regeringens arbetsmarknadspolitiska åtgärd, känt under namnet FAS 3. Att säga FAS 3 är nästan som att svära i kyrkan, för folk tycker verkligen att det är fel. Idag har folk kommit fram till oss i LO-tältet och prata om FAS 3 och kallat det för "modernt slaveri", "värre än barnarbete" och lite annat som inte passar sig i skriven form. Det finns ett allmän motstånd som växer sig större och starkare i allt fler olika folkgrupper. De frågar oss vad facket gör eller vad vi kan göra åt det. På LO gör det vi kan men det är svårt när det inte är vi som är med och bestämmer.

Vi kan konstatera att LO tillsammans med många andra i Sverige vill ta bort FAS 3 och det är illa kvickt!

Ett annat återkommande problem är jordgubbsförsäljningen och säkerheten kring den för de stackars unga tjejer och killarna som det oftast är som sitter vid stånden. Aftonbladet  rapporterade i fredags att en ung tjej i 20 års ålder blev rånad av en man med yxa i Landskrona. Det är bara ett av många våldsbrott som unga jordgubbsförsäljare har blivit utsatta för i samband med rån. Förutom den påtagliga rånrisken så sitter de ofta själva ut med vägkanten, bara det är en livsfarligt i sig! Det är nog tid att vi ställer oss själva frågan om bärförsäljningens vara eller inte vara!? Är det värt den risk som försäljarna utsätts för för att vi skall få bär lite mer tillgängligt och ev billigare än matbutiker eller bland torgstånden erbjuder? Skall vi utsätta våra syskon, barn , barnbarn eller vänner för den enorma risk som det är idag? Eller skall vi överväga anda alternativ? 
Idag har vi besökt 142 arbetsplatser, rekryterat 10 nya medlemmar och vi har pratat med ca 200 sommarjobbare.

Vid tangentbordet, Petter Gustafsson.

Inga kommentarer: