tisdag, juni 26, 2012

En solig andra dag på sommarjobbsturnén


Dagen började med att solen sa god morgon och lyste över oss hela den här andra dagen på facket på sommarjobben. Många människor kom förbi i tältet i Brunnsparken, bland annat en ung tjej som inte var medlem och som ville lära sig mer om facket och därför anmälde sig till vår grundkurs ”Om facket”.

Uppsökarna begav sig till olika delar av Göteborg och träffade en hel del sommarjobbare. En ung tjej som satt i solen vid en båtmack berättade att hon hade både anställningsbevis, schyst lön och bra schema. Många nya medlemmar blev det också under dagen.

Tyvärr fanns det också de som trots solen hade problem på sina arbetsplatser. Mest uppseendeväckande var den tjugoettåriga tjej som stod vid vägkanten och sålde jordgubbar. På frågan om hon var kände sig otrygg på jobbet visade hon upp baseballträet hon fått av sin arbetsgivare för att skydda handkassan efter att tre av hennes tjejkompisar blivit rånade med kniv. Hon fick dessutom lönen, 75 kronor i timme, svart direkt ur kassan och hade ingen annanstans att gå på toaletten än i diket bakom bordet hon stod vid och dagens lunch bestod av en kall burk vita bönor. Hon berättade också att hennes 19-åriga lillasyster stod på en annan plats i Göteborg och sålde jordgubbar med samma villkor för samma arbetsgivare. Det är sådana här fall som verkligen visar hur viktigt det är att vi är ute och pratar om vilka rättigheter man har, det är alltid tråkigt när första jobbet inte blir den där fina upplevelsen man hade hoppats på. Man hade också kunnat tycka att fler borde fundera på varför jordgubbarna bara kostar 17 kronor litern på vissa ställen medan priset i en butik med kollektivavtal är ungefär det dubbla.

På en butik i en matvarukedja i en av Göteborgs förorter träffade vi också på anställda som inte vågade prata med oss och som fått veta att de inte fick ta emot information från facket. Arbetsgivaren kom och motade ut oss och tog emot informationen men slängde den direkt i papperskorgen.

Totalt besökte vi idag 149 arbetsplatser. Imorgon fortsätter vi att informera unga som jobbar på sommaren om deras rättigheter och att de kan höra av sig till Fackets hjälptelefon på 020-56 00 56 om de har frågor kring sommarjobbet.

Vid tangentbordet
Daniel, Patrik, Maria

Inga kommentarer: